مدیریت پروژه میتواند برای بسیاری از سازمانها فرآیندی پرهزینه، زمان بر و پیچیده باشد. خوشبختانه کاربردهای جیرا آن را به یک ابزار عالی برای سازماندهی وظایف و مدیریت تیم های چابک تبدیل کرده است. جیرا یکی از محبوبترین ابزارهای نرمافزار تست منبع باز و مورد اعتماد بیش از 65000 شرکت در سراسر جهان، از جمله غولهایی مانند Spotify، Cisco، eBay، Square و Airbnb است.
این ابزار عمدتا برای ردیابی، سازماندهی و اولویت بندی مسائل (ایشوها)، اشکالات، ویژگی ها و وظایف مربوط به نرم افزار و برنامه های تلفن همراه استفاده می شود. در این مقاله ما همه موضوعات پیرامون جیرا را پوشش می هیم: ازجمله JIRA چیست، JIRA برای چه مواردی استفاده می شود، ویژگی های آن کدام است، گردش کار آن چگونه است، اجزای آن چه هستند و…
جیرا چیست؟
جیرا یک نرم افزار مدیریت پروژه است که توسط شرکت استرالیایی اطلسین توسعه یافته است. کلمه JIRA از کلمه ژاپنی “Gojira” به معنای گودزیلا گرفته شده است. این نرم افزار مبتنی بر متدولوژی چابک است. اگر میپرسید از جیرا برای چه چیزی استفاده میشود، پاسخ آن تنها به یک مورد ختم نمیشود؛ پیگیری اشکال، ردیابی باگها و مدیریت پروژه.
بسیاری از کسب و کارها همچنین از نرم افزار جیرا به روش های غیر استاندارد به عنوان ابزار اتوماسیون انبار، جریان اسناد، بهینه سازی هزینه ها و موارد دیگر استفاده می کنند. داشبورد JIRA دارای چندین عملکرد و ویژگی مفید است که امکان رسیدگی آسان به مسائل را فراهم می کند.
یکی از راه حل های چابک مدیریت پروژه، جیرا یعنی اخیراً برخی از محصولات خود را برای انواع تیم ها و سازمان ها از جمله بخش های فناوری اطلاعات، بازاریابی، عملیات، مالی، منابع انسانی، حقوقی و سایر بخش ها بهینه سازی کرده است.
کاربردهای جیرا
جیرا در اصل به عنوان یک ردیاب اشکال و مشکلات طراحی شده بود، اما بعدها به عنوان یک ابزار مدیریت کار قدرتمند برای موارد زیر مورد استفاده قرار گرفت.
مهمترین کاربرد جیرا این است که به تیمها اجازه میدهد تا طرحها و نقشههای راهی بسازند که کل چرخه عمر توسعه نرمافزار را پوشش میدهد و مسائل را در طول توسعه و پس از استقرار، ردیابی و مدیریت میکند.
دیگر کاربردهای جیرا به شرح زیر است:
- نیازمندی ها و مدیریت موارد آزمایشی: برای مدیریت تستهای دستی و خودکار
- تیمهای چابک: نرم افزار جیرا بردهای اسکرام و کانبان را برای تیم هایی که متدولوژی های چابک را تمرین می کنند، فراهم می کند.
- مدیریت پروژه: نرم افزار جیرا را میتوان به گونه ای پیکربندی کرد که از همان ابتدا، از زمان اجرا تا پایان، متناسب با هر نوع پروژه باشد.
- توسعه نرم افزار: برای توسعه نرم افزار بهتر، سریعتر با استفاده از ابزارهای اطلسین.
- DevOps: به تیم ها کمک می کند نرم افزارهای بهتری را ارائه و بر بهترین شیوه ها تاکید کنند.
- مدیریت محصول: JIRA به طراحی نقشههای راه دقیق، رسیدگی به وابستگیها و اشتراکگذاری برنامهها و پیشرفتها کمک میکند.
- مدیریت وظایف: JIRA ایجاد وظایف برای کار با جزئیات، سررسید تاریخها و یادآوریها را آسان میکند.
- ردیابی اشکال: موتور گردش کار قدرتمند جیرا اطمینان حاصل میکند که اشکالات پس از ثبت به طور خودکار اختصاص داده شده و اولویت بندی می شوند.
جیرا برای چه تیمهایی مناسب تر است؟
همهی افرادی که یک بیزنس و کسب و کار با تعدادی کارمند دارند، میتوانند از جیرا بهترین بهره را ببرند. اما جیرا برای تیمهای زیر بیشترین کاربرد را دارد:
- برای تیم های چابک
- برای تیم های مدیریت پروژه
- برای تیم های توسعه نرم افزار
- برای تیم های DevOps
- برای تیم های مدیریت محصول
- برای تیمهای مارکتینگ و…
JIRA در مدیریت محصول چگونه عمل می کند؟
JIRA موجب میشود تا تصویر پیرامون توسعه یک محصول برای اعضای تیم و مدیران آسان شود. نقشه راه آن یک برنامه انعطاف پذیر برای آنچه تیم چابک میخواهد به آن برسد تهیه میکند و تصویری از نحوه اتصال قطعات را ارائه می دهد. نقشه راه کمک میکند تا:
- پیشرفت تیم را پیگیری کنید
- با اطلاعات بیشتر در مورد پروژه، محصول یا نیازهای مشتری را تکرار و به روز رسانی کنید
- چندین نسخه نقشه راه بسازید و با ذینفعان به اشتراک بگذارید
ایشوهای جیرا و انواع آن
منظور از ایشو در جیرا چیست؟
یک ایشوی JIRA به ردیابی اشکال یا مشکل اساسی در یک پروژه کمک می کند. بعد از ورود به قسمت پروژه میتوانید ایشوهایی ایجاد کنید. در قسمت پایین ایشو چندین فیچر مفید وجود دارد:
- انواع مسئله
- اسکرینها
- گردش کار
- زمینه ها
- ویژگی ها
ویژگی های مختلف JIRA
- تابلوهای اسکرام و کانبان
- نقشه های راه
- ردیابی باگها و مشکلات
- گزارش چابک
- گردش کار سفارشی
- بیش از 3000 ادغام اپلیکیشن
- گزارش های حسابرسی
اجزای مختلف جیرا
در جیرا، کامپوننتها ها محفظه های عمومی برای ایشوها هستند. از آنها برای گروه بندی ایشوها در یک پروژه به گروه های کوچکتر استفاده میشود. کامپوننتها ساختار را به پروژهها اضافه کرده و آنها را به ویژگیهای کوچکتر، ماژولها، تیمها، پروژههای فرعی و غیره تقسیم میکنند.
کاربران میتوانند از مؤلفهها برای تولید گزارش، جمعآوری آمار و نمایش آنها در داشبورد استفاده کنند. آنها با مجوزهای مدیر پروژه فقط می توانند اجزای پروژه را مدیریت کنند.
نحوه ایجاد یک ایشو در جیرا
در اینجا نحوه ایجاد ایشو در جیرا آرا برای شما بیان کردهایم:
مرحله 1 – برنامه جیرا را باز کنید و با شناسه و رمز عبور خود وارد شوید.
داشبورد رایگان جیرا باز خواهد شد. حالا پروژه را انتخاب کنید. از میان گزینههایی مانند Simple Issue Tracking، Project Management، Agile Kanban، Jira Classic و غیره انتخاب کنید.
مرحله 2 – جزئیات ایشو (مسئله) را ذکر کنید
مرحله 3 – اطلاعات دقیق را برای ایجاد مشکل وارد کنید
مرحله 4 – منوی ایشو را برای جستجو و انجام عملکردهای مختلف در مورد ایشوها باز کنید.
مرحله 5 – برای مشاهده جزئیات در مورد مسائل، خلاصه (summary) را انتخاب کنید.
ساب تسک ها
ساب تسک ها به شما کمک میکند تا ایشوی اصلی را به وظایف مختلف کوچکتر تقسیم کنید. ساب تسک به این صورت ایجاد میشود:
- تحت ایشوی اصلی
- با ایجاد یک ایشو در ساب تسک
جریان های کاری (workflow)
پنج مرحله اصلی گردش کار JIRA پس از ایجاد یک ایشو عبارتند از:
- مسئله یا مشکل باز شده (ایجاد شده)
- مشکلِ حل شده
- در حال انجام
- دوباره باز شده
- بسته شده
پلاگین ها در جیرا
افزونه هایی مانند Zendesk، Salesforce، GitHub، Gitbucket برای کار موثرتر در JIRA در دسترس هستند. برخی از این افزونهها به تیم پشتیبانی اجازه میدهند تا مستقیماً مسائل را به JIRA گزارش کنند و فضای ذخیرهسازی خصوصی نامحدود با پشتیبانی کامل برای مدیریت مشکل و آزمایش ایجاد کنند.
جیرا اجایل
توسعه دهندگان از روش اجایل یا اسکرام برای پیروی از ویژگی های برنامه ریزی شده نقشه راه برای نسخه های آینده محصولات استفاده می کنند. اجایل از نقشههای راه مشابه سایر روشهای جیرا برای پیگیری مشکلات خود پیروی میکند. برای انجام > در حال انجام > انجام شد.
ایجاد ایشو در اجایل
برای ایجاد مسئله یا ایشو در اجایل، به منوی اصلی زیر تب اجایل بروید. “شروع به کار” را انتخاب کنید. حالا از شما می خواهد که برای ایشوهای اسکرام یا کانبان یک برد جدید ایجاد کنید.
چگونه در اجایل یک اپیک بسازیم؟
Epic یک مسئله در جیرا اجایل است و به داستان بزرگ کاربر اشاره دارد که می تواند به چندین داستان کوچکتر تقسیم شود. ممکن است برای تکمیل یک اپیک نیاز به چندین اسپرینت باشد
استفاده از Clone و Link در Jira
با استفاده از JIRA، شما حتی می توانید یک ایشو را کلون کنید، به طوری که تیم های متعدد می توانند به طور جداگانه روی این مشکل کار کنند و آن را به سرعت حل کنند.
JIRA Link یکی دیگر از عملکردهای مفید است که به کاربران اجازه می دهد تا ایشوها را پیوند داده و بین ایشوهای مشابه یا متفاوت ارتباط ایجاد کنند.
مزایای جیرا چیست؟
مهمترین مزایای جیرا به ترتیب زیر است:
- جیرا یک ابزار ردیابی اشکال است که به توسعه دهندگان نرم افزار اجازه میدهد تا سریعتر برنامه ریزی، پیگیری و عمل کنند.
- جیرا منبع اصلی اطلاعات برای انتشار نرم افزار در آینده است. توسعه دهندگان میتوانند ویژگی های جدیدی را برای اضافه شدن و رفع اشکالات در نسخه بعدی برنامه ریزی کنند.
- وظایف مستندسازی را سازماندهی کنند.
- پیشرفت مستندات را پیگیری کنند
- ضرب الاجل ها را رعایت کنند.
- بازخورد سریعتر ارائه دهند.
- با نرم افزار شخص ثالث موجود ادغام سازی انجام دهند.
معایب جیرا چیست؟
جیرا معایب زیادی ندارد. چند مورد از معایب آن را میتوان موارد زیر دانست:
- آپلود اندازه فایل محدود
- عدم قابلیت استفاده مجدد از گزارش های ایجاد شده
- رابط کاربری پیچیده
آنچه از مقاله کاربردهای جیرا آموختیم:
در این مقاله دانستید که جیرا چیست و کاربردهای جیرا تا چه اندازه زیاد است. همانطور که گفته شد، نرم افزار جیرا شامل یک خانواده کامل از محصولات است که برای کمک به تیم ها در مدیریت کارشان، صرف نظر از اینکه چه تیمی هستند، طراحی شده. در ابتدا، Jira یک ابزار ردیابی اشکال و مشکلات بود، اما اکنون به یک نرم افزار مدیریت کار عالی برای موارد استفاده مختلف، از توسعه نرم افزار چابک گرفته تا موارد تست و مدیریت نیازمندی ها، تبدیل شده است.