وظایف اسکرام مستر چیست؟
اسکرم مستر، شغلی که امروزه از بازار کار خوبی برخوردار است؛ چراکه بسیاری از شرکت ها مخصوصا در حوزه توسعه نرم افزار از اصول و روش های چابک در پیشبرد پروژه های خود بهره میبرند. در این میان اسکرام یکی از کاربردی ترین شیوه های مدیریت پروژه میباشد که اسکرام مستر نقش کلیدی در آن ایفا میکند. به طور قطع پیشرفت تیم در گرو داشتن یک رهبر کارآمد یا همان اسکرام مستر حرفه ای است. اگر شما هم به حوزه اجایل علاقه مند هستید و یا قصد دارین به عنوان یک اسکرام مستر حرفه ای واد بازار کار شوید تا انتها این مقاله با ما همراه باشید
اسکرام چیست؟
اسکرام یک چهارچوب مدیریت پروژه است که به افراد امکان ارتباط آسان و از نزدیک با پروژه را میدهد .بنابراین سبب میشود تا تیم های توسعه محصول پروژه نهایی خود را با بهترین کیفیت و ارزش و بیشترین نزدیکی با انتظارات و خواسته های مشتری ارائه دهند.
در معنای لغوی اسکرام به معنای تلاش همگانی تیم برای موفقیت است.
اسکرام همچنین سبب میشود تا آگاهی اعضای تیم از وضعیت پروژه بسیار شفاف تر بوده و امکان ارائه راهکارهای خلاقانه و کاربردی را ایجاد میکند.در تیم های اسکرام سه نقش اصلی وجود دارد که عبارت اند از: صاحب محصول، اسکرام مستر و اعضای تیم توسعه محصول.
در حقیقت اسکرام مستر فردی است که مسئول ایجاد هماهنگی و ارتباط منظم بین اعضای تیم توسعه و صاحب محصول میباشد. در ادامه به معرفی کامل تر از اسکرام مستر و وظایف آن میپردازیم.
اسکرام مستر کیست؟
همانطور که میدانید اسکرام مستر مسئول ایجاد ارتباط صحیح و کارآمد بین اعضای تیم توسعه چابک و مالک محصوب و محصول میباشد.همچنین اسکرام مستر میبایست از انجام دقیق فرایندها در چهارچوب اسکرام اطمینان حاصل کند. و در یک کلام استاد انجام اسکرام درچهارچوب اجایل میباشد.
اسکرام مستر به مالک محصول کمک میکند تا به درک بهتری از اسکرام رسیده و بکلاگ محصول را بهتر مدیریت کند. همچنین مانند رهبری خدمتگزار سبب پیشرفت و بالا رفتن انگیزه اعضای تیم توسعه محصول میگردد.در ادامه به معرفی نحوه کار و وظایف اسکرام مستر میپردازیم.
وظایف اسکرام مستر چیست؟
هرچند که وظایف اسکرام مستر ممکن است در جزئیات بسته به صنایع مختلف متفاوت باشد اما اصول کلی آن تقریبا یک است که عبارت اند از:
- رهبری جلسات روزانه و دوره ای، بررسی و تعیین جلسات مربوط به پروژه
- حمایت از اعضای تیم در انجام وظایف خود
- آموزش اصولی و کاربردی به روز ترین شیوه های اسکرام به اعضای تیم
- ریشه یابی ، شناسایی و حل مشکلات پروژه
- حل اختلافات و تعارضات بین اعضای تیم و ایجاد فضایی باز و سالم برای همه اعضای تیم جهت بحث اصولی و ارائه نظرات
- به روز رسانی فعالیت ها در ابزار های مدیریتی
- و…
همانطور که گفتیم وظایف اسکرام مستر بسته به سازمان خود ممکن است متفاوت باشد ولی در نهایت اسکرام مستر باید اصول کلی را رعایت کند که در ادامه هر یک را توضیح میدهیم
تمرکز اسکرام مستر باید بر چه اصولی باشد؟
به طور کلی یک اسکرام مستر باید چهار اصول یا نکته را در ایفا نقش خود در نظر بگیرد که عبارت اند از:
1.شفافیت:
داشتن ارتباط موثر و آگاهی دقیق از وضعیت یک پروژه سبب پیشرفت اصولی پروژه میگردد بنابراین اسکرام مستر وظیفه دارد تا تمامی فضایی شفاف برای تمام افراد تیم ایجاد کند.
2.اعتماد و استفاده از تجربیات گذشته:
هرچند که اصول بنیادی اسکرام و چابک برنامه ریزی ،انجام و درس گرفتن از کارهاست.اما در پروژه های حساس یک اسکرام مستر حرفه میتواند از تجربیات گذشته نیز بهره برده تا برنامه ریزی و اجرای دقیق تری داشته باشد.
3.سازماندهی افراد :
هرچند که اعضای تیم با یکدیگر در ارتباط هستند اما بین اعضا باید چهارچوب وسازماندهی اصولی تعیین شود تا هر کسی به وظایف خود به درستی عمل کند.
4.پایبندی به اصول و ارزش ها:
اسکرام دارای پنج ارزش کلیدی است که عبارت اند از: شجاعت، تمرکز، تعهد، احترام و گشادهرویی.رعایت و حفظ این ارزش ها سبب ایجاد فضایی سالم و با امنیت بالا میشود که تمام اعضای تیم با انگیزه واعتماد بهترین خود را برای پیشبرد عالی اهداف پروژه به کار گیرند.
مهارت های لازم برای اسکرام مستر چیست؟
برای اجرای اصول و روش اسکرام یک اسکرام مستر باید خصوصیات و ویژگی های خاصی را دارا باشد که در ادامه هر یک را بر شمردیم:
1.مهارت حل مسئله: در چروزه های پیچیده و بزرگ چالش های بزرگی نیز پیش میآیند بنابراین یک اسکرام مستر باید دارای مهارت حل مسئله باشد تا بتواند در مواقع اضطراری تصمیمات حیاتی را به درستی بگیرد.
2.سازگار بودن: در پروژه ها ممکن است نوآوری و ایده های جدید سبب پیشفت چشمگیر تر و بهتر باشد بنابراین اسکرام مستر باید از انعطاف و سازگاری بالا برخوردار باشد تا در مواقع لزوم تغییرات کاربردی را ایجاد کند
3.ارتباطات قوی: داشتن ارتباط موثر و قوی با اعضای تیم و افراد ذینفع امری حیاتی و کاربردیست . یک اسکرام مستر حرفه ای باید بتواند به درستی با همه افراد ارتباط سالم بگیرد.
4.انگیزه بالا: در طول یک پروژه چالش های متعددی وجود دارد که ممکن است افراد را دلسرد کند. یک اسکرام مستر حرفه ای باید با اعتماد به نفس بالا و خوش برخوردی با افراد در جهت حفظ انگیزه و روحیه اعضای تیم بکوشد.
5.مهارت سازمانی : یک اسکرام مستر وظایف و هماهنگی های بسیاری را برعهده دارد و میبایست تمامی آنها را به درستی و همزمان مدیریت کند.مانند مدیریت منابع، الویت ها ، مدیریت جلسات و…
چالش های اسکرام مستر چیست؟
یک اسکرام مستر در مسیر اجرای وظایف خود با چالش های متعددی روبه رو میباشد که برخی از آنها عبارت اند از:
- زمانبدی دقیق و منظم برای انجام کارها و مدیریت زمان
- عدم حمایت از سوی مدیران ارشد
- تضاد بین تیم های چابک و الویت و سلسله مراتب ها
- عدم اجرای صحیح جلسات و وظایف از سوی افراد تیم یا دیگر مدیران
- به توافق نرسیدن و عدم تفاهم بین اعضای تیم توسعه و مالک محصول
- کمبود منابع یا فضا
- عدم آموزش صحیح و کاربردی به اعضای تیم
- و…
سخن پایانی
در این مقاله قصد داشتیم تا به معرفی نقش اسکرام مستر و وظایف و چالش های آن بپردازیم. بدون شک حضور یک اسکرام مستر حرفه ای در انجام و پیشبرد یک پروژه و رسیدن به موفقیت آن نقشی کلیدی و حساس ایفا میکند. لذا انتخاب نادرست میتواند به هدررفت منابع و زمان و از بین رفتن استعداد و توانایی افراد تیم منجر شود. در انتخاب این نقش میتوانید با مشاورین مجرب ما نیز در ارتباط باشید :
تماس با ما
۰۹۳۸۵۴۹۴۹۰۰
سوالات متداول
1.چگونه اسکرام مستر شویم؟
بهترین راه آموزش اصولی و گرفتن گواهینامه و گذراندن دوره است. در این دورهها به خوبی به افراد متقاضی راههای تبدیل شدن به اسکرام مستر حرفهای را یاد میدهند.
2.برای گرفتن مدرک اسکرام مستر چه آزمونی باید داد؟
بایدگواهینامه PMS را دریافت کنید که پس از شرکت در دوره ها باید یک آزمون شصت دقیقه بگذرانید که هزینه آن در حدود 150 دلار میباشد شرط قبولی و گرفتن مدرک دادن پاسخ صحیحی به حداقل85 درصد سوالات میباشد.
3.سوالات آزمون اسکرام مستری شامل چه مواردی میباشد؟
سوالات این آزمون به چهار دسته تقسیم میشود :
- Scrum Framework
- Scrum Theory
- Cross-functional and self-organized teams
- Coaching and facilitation