آشنایی ۰ تا ۱۰۰ اسکرام + [مقایسه مزایا و معایب]

مدیریت پروژه و انجام کار گروهی با نتیجه موفق، یکی از سخت‌ترین کارهای دنیا محسوب می‌شود و برای خلق نتایج درخشان در این مسیر باید راهنما و چهارچوب هدفمندی داشته باشیم تا تسک‌های بزرگ و کلی را برای ما به بخش‌های کوچک قابل مدیریت‌تر تقسیم کند. این کار به ما کمک می‌کند تا بتوانیم قدم قدم به هدف نهایی پروژه نزدیک‌تر شویم، اسکرام همان چهارچوب کلی است که به یاری ما در مسیر مدیریت پروژه می‌آید. در این مقاله همراه ما باشید تا از 0 تا 100 با این فریم ورک جذاب، آشنا شویم.

اسکرام چیست؟

اسکرام، یک چهارچوب ساده وقابل اجرا برای انجام تسک‌های یک پروژه محسوب می‌شود، یعنی زمانی که پروژه ما در این چهارچوب قرار می‌گیرد، بخش‌های مختلف آن به جزئیات کوچک‌تر قابل اجرا و مدیریت دقیق‌تر تجزیه می‌شود تا در نهایت پروسه مدیریت پروژه با دقت و سهولت بیشتر انجام شود.

کاربردهای اسکرام کدامند؟

پیش از اینکه عمیق‌تر به دنیای اسکرام سفر کنیم و با خاصیت‌های جادویی آن در مسیر مدیریت پروژه آشنا شویم بهتر است در ابتدا اصلا به این سوال پاسخ دهیم که کاربردهای اسکرام چیست و این ابزار جادویی چه کمک ‌هایی به ما در مسیر مدیریت پروژه‌ها می‌کند؟

  1. حل ساده‌تر مسائل پیچیده
  2. تجزیه ی تسک های سخت و پیچیده
  3. مدیریت راحت تر تسک ها
  4. تسهیل فرایند مدیریت پروژه
  5. ایجاد نتایج بهتر برای مدیریت پروژه های سخت
  6. هزینه کم و بازدهی بالا و …..

نقش اسکرام در مدیریت پروژه

اسکرام را می‌توان یک معجزه جادویی برای پیش بردن سریع‌تر کارهای ریز و درشت در پروسه انجام انواع پروژه‌های مختلف دانست، این متدلوژی چابک و حرفه‌ای چهارچوبی دقیق برای تجزیه تسک‌های تمامی اعضا به کارهای جزئی‌تر و فراهم آوردن شرایطی برای آنالیز دقیق‌تر پروسه انجام امور مختلف برای به دست آوردن نتایج درخشان در هر پروژه‌ای دانست.

 

 

اصول اسکرام کدام است؟

موفقیت فرایند توسعه محصول و پروژه به آگاهی اعضا از اصول اسکرام گره خورده است، شما نمی‌توانید از آن کمک بگیرید در حالی که به اصول اساسی و قوانین آن آگاه نیستید. در ادامه این مطلب اصول 6 گانه اسکرام و ارتباط این اصول با موفقیت پروژه را مرور می‌کنیم.

به سراغ شواهد بروید

گذشت، دورانی که مدیران پروژه‌ها در اولین قدم های آغاز پروژه یک برنامه ریزی سفت و سخت غیر قابل انعطاف ترتیب می‌دادند و اعتقاد داشتند که این برنامه به هیچ وجه نباید تغییری داشته باشد و با همین دیدگاه آینده پروژه‌ای که می‌توانست موفق باشد را به فنا می‌دادند، در چهارچوب اسکرام خبری از این قوانین سفت و سخت نیست.

در حقیقت استراتژی قدم‌های بعدی با نتایج آنالیز کارهای انجام شده قبلی مشخص می‌شود و در این چهارچوب، شواهد و اعداد و ارقام به نظریه‌ها ارجحیت دارند.

مدیر خودتان باشید

در شیوه‌های سنتی مدیریت پروژه باید یک مدیر ارشد بالای سر تمامی اعضا می‌بود تا به آن‌ها امر و نهی کرده و وظایف‌شان را گوشزد کند اما در سیستم مدیریت پروژه اسکرام، خبری از این روش‌های قدیمی نا کارآمد نیست چون اسکرام همچون یک مربی یا منتور عمل می‌کند و تنها راه را از چاه به اعضای تیم گوشزد می‌کند.

تدوین استراتژی و انتخاب تسک‌های بعدی و نظارت بر کیفیت روند انجام پروژه بر اختیار اعضا خواهد بود.

همکار خوبی باشید

در تیم اسکرام، جایی برای عقاب‌های تنها که علاقه‌ای به تعامل و مدیریت با دیگران ندارند نیست پس پیرو اصل قبلی باید یک مدیر همه کاره حرفه‌ای باشید و در این میان توجه به مهارت‌های نرم و ایجاد یک همکاری و تعامل موثر با دیگران جزو مهم‌ترین اصولی است که در فرایند قرار گرفتن مدیریت پروژه‌تان در چهارچوب اسکرام باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

اولویت بندی فراموش نشود

گاهی اوقات ممکن است که حواس‌تان نباشد و به خودتان بیاید و متوجه شوید ساعت‌های طولانی ابتدای روز را به کارهای کم اهمیت و بی‌ارزش مثل تماس‌های غیر ضرروی، پاسخ به ایمیل‌ها، تسک‌های غیر مهم  و …. اختصاص داده‌اید و از کارهای مهم‌تر غافل مانده‌اید!

اولویت بندی یکی از مهم‌ترین اصول اسکرام محسوب می‌شود و به این نکته مهم توجه دارد که هر عضو با توجه به اهمیت تسک‌ها و فوریت دست به اقدام زده و از پرداختن به کارهای غیر فوری در ابتدای روز قبل از انجام جزئیات ضروری، خود داری کند.

زمانبندی، حیاتی است!

تکنیک زمانبندی پومودورو، رفیق گرمابه و گلستان این اصل از اسکرام است، این اصل به اهمیت زمانبندی برای مدیریت کارها تاکید دارد.

منظور از پومودورو مدل زمانبندی است که زمان در آن به باکس‌های کوچک‌تری تقسیم می‌شوند تا کارها با سرعت و کیفیت بالاتری انجام شود مثلا با خودتان قرار می‌گذارید که 25 دقیقه کار عمیق انجام دهید و بین هر 25 دقیقه، 5 دقیقه استراحت داشته باشید و بعد از انجام حدود 3 ساعت کار مفید، 30 دقیقه استراحت کنید و بعد از تجدید قوا دوباره به سراغ کارها بروید.

تجزیه تسک‌ها را یاد بگیرید

کندن یک کوه بزرگ با برداشتن اولین سنگ‌ریزه‌ها در آغاز مسیر شروع می‌شود. تا یاد نگیرید که چگونه کارهای بزرگ‌تر را به وظایف جزئی‌تر تقسیم کنید نمی‌توانید از عهده چهارچوب بندی اسکرام برآیید.

پس حتما به این نکته توجه ویژه داشته باشید و همواره سعی کنید وظایفی که به شما محول شده است را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید تا فرایند انجام بخش‌های مختلف پروژه با سرعت بیشتری انجام شود.

آشنایی با نقاط قوت و ضعف اسکرام

هر روش خاصی برای مدیریت پروژه‌ها از جمله کمک گرفتن از اسکرام برای بهینه سازی فرایند مدیریت پروژه مزایا و معایب خاص خودش را دارد. در ادامه قصد داریم به صورت تخصصی نگاهی به مزیت‌ها و معایب مدیریت پروژه به کمک اسکرام بپردازیم و به این نتیجه برسیم که آیا اصلا کمک گرفتن از اسکرام تصمیم خوبی است یا خیر !؟

مزایای استفاده از اسکرام

از مهم‌ترین مزایای استفاده از این ابزار به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  1. استفاده بهینه از زمان
  2. سرمایه گذاری منطقی تر
  3. تجزبه تسک ها
  4. مدیریت راحت تر پروژه
  5. قابلیت تطابق با انواع پروژه

معایب استفاده از اسکرام

بارزترین معایب استفاده از اسکرام عبارتند از:

  1. پیش بینی سخت زمان و دامنه
  2. وابستگی شدید نتیجه به عملکرد اعضا
  3. پذیرش سخت چهارچوب اسکرام برای تیم های بزرگ
  4. الزام برگزاری جلسات متعدد

ویژگی‌های اسکرام چیست؟

آیا تا به حال از خودتان سوال کرده‌اید که این ابزار چه ویژگی‌هایی را دارا است که امروزه در امر مدیریت پروژه و پیش برد کارها به یکی از محبوب‌ترین چهارچوب‌های برنامه ریزی برای تجزیه کارها و مدیریت و اولویت بندی تسک‌ها تبدیل شده است؟!

در ادامه همراه ما باشید تا مهم‌ترین ویژگی‌های اسکرام که آن را به یک معجزه جادویی برای مدیریت بهتر پروژه‌ها تبدیل کرده است آشنا شویم.

انعطاف پذیری بالا

در مسیر مدیریت پروژه مشکلات و چالش‌های فراوانی وجود دارد و اینجای کار است که انعطاف پذیری چهارچوب کلی مدیریت پروژه اهمیت خاص خودش را پیدا می‌کند.

چهارچوب مدیریت پروژه اسکرام هر تغییر ناگهانی را با آغوش باز می‌پذیرد و یک برنامه کاملا منعطف محسوب می‌شود که شما می‌توانید با خیال راحت روی آن حساب باز کنید و نگران تغییرات غیر قابل پیش بینی در روال مدیریت پروژه‌تان نباشید.

جلب رضایت طرفین

فرقی ندارد که در مسیر مدیریت پروژه در کدام سمت ماجرا ایستاده‌اید یعنی کارفرما هستید یا مجری کار، روال و چهارچوب آن به گونه‌ای است که با پیروی از جدیدترین و بهترین روش‌های برنامه ریزی دنیا بهترین خروجی را تحویل خواهد داد و رضایت هر دو طرف پروژه را جلب خواهد کرد.

نظم بالا

کلید موفقیت هر پروژه‌ای پیروی از یک نظم پیوسته و آهسته است و این اصل اساسی در چهارچوب مدیریت پروژه اسکرام، به خوبی رعایت شده است.

افزون بر اینکه در این سیستم مدیریت پروژه انعطاف پذیری بالایی وجود دارد و اسکرام تغییرات را با آغوش باز می‌پذیرد اما همواره نظم و قوانین برقرار هستند و بدون نظم دقیق اسکرام معنایی ندارد.

بهبود مستمر

همواره هدف اصلی و نهایی ما در این ابزار بهبود مستمر و رو به جلو است، پس این موضوع طبیعی است که در هر مرحله کیفیت روال کار مراحل قبلی و دیگر اعضا زیر ذره بین آنالیز و تحلیل دقیق تخصصی گذرانده شود تا قدم‌های بعدی با دقت و کیفیت بیشتری انجام شود. اعمال بهبودی مستمر یکی از مهم‌ترین ویژگی ‌های اسکرام محسوب می‌شود که باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

آنچه در مقاله اسکرام آموختیم:

در این مقاله از 0 تا 100 با مفهوم اسکرام در مدیریت پروژه و کاربردهای آن و … آشنا شدیم. اگر شما هم در مسیر مدیریت یک پروژه فشرده و سخت هستید و دنبال راه حلی می‌گردید که کارهای مدیریت را برای شما ساده‌تر کند و روند مدیریت پروژه را برای شما به سمت موفقیت نهایی ببرد، شک نکنید که به چهارچوب مدیریت پروژه اسکرام نیاز دارید تا بتوانید در مدت زمان منطقی و بدون اتلاف سرمایه مالی بهترین دستاوردهارا خلق کنید.

کلمات کلیدی:
اشتراک گذاری در:

موقعیت مکانی می‌تواند هر کسب و کاری را رونق دهد یا موجب شکست‌اش شود و این اغلب یکی از مهم‌ترین ملاحظات برای هر کسی است که در دنیای تجارت کسب و کاری را راه اندازی می‌کند. استارت‌آپ‌ها باید تصمیم بگیرند که آیا کسب‌وکارشان به صورت آنلاین، در دفتر رسمی یا دفتر خانگی یا در یک فروشگاه انجام می‌شود. مکان بستگی به محصول یا خدمات ارائه شده دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *