OKR چیست؟

معرفی OKR  و مزایای آن برای سازمان ها

OKR روشی برای مدیریت و تعیین اهداف سازمان میباشد. همانطور که میدانید داشتن یک هدف مشخص سبب حرکت رو به جلو و هدفمند یک سازمان میشود.بنابراین داشتن یک استراتژی صحیح و کاربردی و متدی قوی و کارآمد برای تعیین اهداف سازمان امری ضروریست. جالب است بدانید بسیاری از شرکت های بزرگ مانند گوگل، اسپاتیفای، اینتل و… از روش OKR برای تعیین و پیشبرد اهداف خود استفاده میکنند.

اگر شما هم قصد دارید بدانید OKR چیست و چگونه عمل میکند تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

تعریف OKR

OKR یا همان Objective and Key Results   به معنای اهداف و نتایج میباشد.OKR  یک مدل هدف گذاریست  که از طریق چهارچوب و قوانینی که ایجاد میکند ، به سازمان ها این امکان را میدهد تا هر چه بهتر و سریع تر به سمت هدف خود حرکت کنند.

OKR شکاف بین استراتژی و اجرا در پروژه‌ها و اهداف سازمان را کم میکند و شامل قوانینی است که به کارکنان کمک میکند تا الویت‌بندی، همسویی و درک بهتری از پیامد های اجرای کار و وظایف خود داشته باشند. در نتیجه OKRمیتواند با ایجاد تمرکز بهتر بر نتیجه اهداف و افزایش شفافیت و هم جهت بودن با منافع سازمان به پیشرفت سریع تر سازمان ها کمک کند.

عناصر OKR

همانطور که میدانید OKR از یک هدف و چند نتیجه کلیدی تشکیل شد هاست که شامل  سه عنصر اصلی میباشد . که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم:

1.هدف  (OBJECTIVE) :شرح آنچه که میخواهید به آن دست یابید را هدف میگویند. هدف مشخص کننده آن است که به کدام جهت حرکت کنید . در حقیقت هدف تعیین کننده تکنیک یا معیار خاصی نیست بلکه فقط غایت اصلی را نشان میدهد.

2.نتایج کلیدی  (KEY RESULTS): که به معنای نتیجه گیری قابل اندازه گیری و قابل دستیابی از هدف است. نتایج کلیدی میزان پیشرفت اهداف را به طور شفاف اندازی گیری و مشخص میکنند.نتیجه کلیدی همچنین مشخص میکند که شما در مسیر درستی هستید یا نه.

3.طرح های ابتکاری (Initiative) :منابع فعالیت ها و وظایفی هستند که شما را در رسیدن به اهداف یاری میکنند.در حقیقت طرح های ابتکاری ابزاری برای پیشرفت به سوی اهداف هستند.

برای درک بهتر عناصرOKR  تصور کنید که سازمان شما یک خودرو است که هدف آن رسیدن به نقطه  A  میباشد. بنابراین نقطه A  همان هدف ( OBJECTIVE)شما بوده و مسیری که حرکت میکنید طرح ابتکاری  (INITATIVE)میباشد . در این میان نتایج کلیدی (KEY RESULTS )وظیفه دارند به شما بگویند برا رسیدن به نقطه A  در مسیر درستی حرکت میکنید یا خیر.

نحوه نوشتنOKR

OKR شامل لیستی از3 تا 5 هدف با بالا ترین الویت است که هر یک دارای 3 تا 5 زیر هدف یا نتیجه کلیدی قابل اندازه گیری است.بنابراین برای نوشتن OKR  لیستی از اهدافی که میخواهید به آن برسید تهیه کنید. سپس مهم ترین آنها را انتخاب کرده و الویت بندی کنید. توجه کنید که در نوشتن اهداف و الویت ها به ظرفیت های خود نیز توجه کنید. اهداف شما نباید بیش از اندازه بلند پروازانه و یا بسیار ساده وقابل دسترس باشد. در OKR  برای سنجش میزان پیشرفت یک هدف نمره ای بین 1.0 تا0.1 در نظر گرفته میشود . اگر همواره افراد به نمره 1 دست یابند به معنای آن است که اهداف تعیین شده به اندازه کافی جاه طلبانه نبوده اند . و همچنین داشتن نمره بین 0.1 تا 0.3 نشان دهنده آن است که اهداف تعیین شده دست نیافتنی و نامعقولانه بوده اند.

تاریخچه OKR

تاریخچه ابداع و استفاده از OKR به سال 1954برمیگردد.هنگامی که  که پیتر دراکر مفهوم مدیریت بر مبنای هدف (MBO ) را به وجود آورد.سپس در سال ۱۹۶۸، اندرو گرو (Andrew Grove) به موسسه اینتل (Intel) پیوست و همزمان به‌عنوان مدیرعامل در این شرکت مشغول به کار گردید.وی مدل MBO را به مدل OKR که ما الان می‌شناسیم تغییر و توسعه داد.

در سال ۱۹۷۴ جان دوئر (John Doerr) به نیز اینتل پیوست و در آن زمان، مدل اهداف و نتایج کلیدی را آموخت. پس از آن دوئر به اولین موسسان گوگل پیوست و به‌عنوان مشاور گوگل در اولین روزهای پیدایش این شرکت، آغاز به کار کرد. دوئر تکنیک اهداف و نتایج کلیدی را به لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin) معرفی کرد که مدل OKR را در گوگل پیاده‌سازی کرده و تا امروز از آن بهره میبرند.

مزایاOKR

از جمله مزایای OKR  میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشخص شدن اهداف اصلی سازمان و معیار ها و انتظارات
  • نزدیک شدن فکر افراد تیم و ایجاد نظم فکری
  • ارتباط صحیح بین افراد تیم از طریق شفافیت ایجاد شده در تعریف اهداف مورد نظر سازمان
  • ایجاد شاخص های مناسب برای اندازه گیری میزان پیشرفت سازمان
  • تلاش هایی که انجام میشود متمرکز و در جهت پیشبرد اهداف صورت میگیرد
  • تغییر سیستم از خروجی محور به نتیجه محور

ویژگی های OKRمناسب

هنگام اجرای OKR  در سازمان خود این نکته را در نظر بگیرید که OKR  معیاری برای سنجش افراد مجموعه نیست بلکه یک برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف سازمانی است . از جمله ویژگی های یک OKR مناسب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • معیار های دستیابی به اهداف نباید بسیار آرمانی و دست نیافتنی و یا بسیار سطحی و پیش پا افتاده باشد . بلکه باید کاملا منطقی و شفاف و بر حسب واقعیت و ظرفیت های موجود تعیین شود.
  • میباسیت دارای یک سیستم پاداش محور BOUNS برای کارمندان باشد و درصورتی که انجام وظایف به درستی انجام نشود جریمه لحاظ گردد.
  • تا حد امکان از معیار های غیر مرتبط با کار و ویژگی های فردی و مربوط به ویژگی های فردی در آن لحاظ شود.

نتیجه گیری

در این مقاله قصد داشتیم تا با OKR و روش کارکرد آن آشنا شویم. همچنین با مزایا و عناصر آن آشنا شدیم. آموختیم که OKR  روشی برای هدف گذاری هر چه شفاف تر و دقیق تر بر حسب واقعیعت‌ها و ظرفیت سازمان است که سبب میشود تا سازمان ها هرچه بهتر تصیمیم های درستی اتخاد و هر چه بیشتر پیشرفت کنند. اگر شما هم به دنبال استراتژی صحیحی برای تعیین اهداف سازمان و یا حتی زندگی شخصی خود هستید ،روش OKR یکی از روش های بسیار مناسب برای تعیین اهداف میباشد.

همچنین برای بررسی دقیق تر و نیاز سنجی مناسب با سازمان خود میتوانید با مشاورین مجموعه ما در ارتباط باشید.

تماس با ما:

۰۲۱-۷۱۰۵۷۲۰۲

۰۹۳۸۵۴۹۴۹۰۰

sale.kbcgroup@gmail.com

سوالات متداول

1.تفاوت بین OKR و هدف گزاری SMART چیست؟

همانطور که میدانید OKR و SMART هر دو چهارچوبی برای تعیین اهداف هستند که ریشه در MBO دارند. اما درSMART همه اهداف باید دست یافتنی ، قابل اندازه گیری و مرتبط و محدود به زمان باشد. اما تعیین میزان دست یافتنی بودن اهداف در مدل SMART ممکن نیست. در حالی که در OKRعلاوه بر موارد فوق الذکر میزان دست یافتنی بودن اهداف نیز قابل پیش بینی و اندازه گیری است.

2.پیاده سازی OKR چقدر زمان میبرد؟

نوشتن برنامه OKR ممکن است 30دقیقه زمان ببرد اما اجرای دقیق آن بسته به پروژه های مختلف متفاوت است. و همچنین به میزان پایبندی افراد به ارزش ها و انجام وظایف آنها، میزان شفاف بودن اهداف و تعیین الویت ها بر اساس واقعیت ها و… بستگی دارد.

3.چه سازمان هایی از برای اهداف سازمانی خود استفاده میکنند؟

از جمله شرکت هایی که از OKR  استفاده میکنند میتوان به والمارت ، تارگت گاردین،اینتل و گوگل ، لینکدین، توئیتر و اسپاتیفای و… اشاره کرد.

منابع +++

کلمات کلیدی:
اشتراک گذاری در:

موقعیت مکانی می‌تواند هر کسب و کاری را رونق دهد یا موجب شکست‌اش شود و این اغلب یکی از مهم‌ترین ملاحظات برای هر کسی است که در دنیای تجارت کسب و کاری را راه اندازی می‌کند. استارت‌آپ‌ها باید تصمیم بگیرند که آیا کسب‌وکارشان به صورت آنلاین، در دفتر رسمی یا دفتر خانگی یا در یک فروشگاه انجام می‌شود. مکان بستگی به محصول یا خدمات ارائه شده دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *